Zoeken
schooltuinen
Schooltuinieren, moestuinieren en eetbaar groen op je schoolplein
Laat je informeren en vooral inspireren door onderstaand materiaal over schooltuinieren, moestuinieren en eetbaar groen op het schoolplein!
SAVE THE DATE: op 19 t/m 23 mei is de Week van de Schooltuin!
Handige informatie voor scholen & kinderopvang
- Waarom schooltuinieren?
- Hoe start je met schooltuinieren?
- Eetbaar groen op je schoolplein
- Eetbaar groen op de kinderopvang
- Hoe moet het met je schooltuin in de vakantie?
- Financiering voor je schooltuin
- Ik zoek leuke social media kanalen over moestuinieren op school
- Ik weet niet super veel van moestuinieren. Wie kan mij helpen?
- Waar kan ik de Schooltuinfilm ‘een jaar rond met je handen in de grond’ vinden?
Handige informatie voor beleidsmedewerkers
10. Hoe stimuleer en organiseer je schooltuinieren in jouw gemeente?
1. Waarom schooltuinieren
Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten en bloemen. In de schooltuin komen kinderen samen met de natuur tot bloei. Schooltuinieren legt een basis voor een gezonde smaak, duurzaam gedrag en laat kinderen hun natuurtalent ontwikkelen.
2. Hoe start je met schooltuinieren?
Tuinieren doe je met hoofd, hart en handen. Een geweldige belevenis voor de hele klas om het proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen!
3. Eetbaar groen op je schoolplein
Het groene schoolplein is prima geschikt om eetbare soorten op te nemen. Hiermee leer je kinderen meer over herkomst van voedsel en hoe zij voedselgewassen kunnen verzorgen. Deze handleiding biedt de handvatten om eetbare soorten aan te planten op het groene schoolplein, inclusief de verzorgingsinstructies.
4. Eetbaar groen op de kinderopvang
Er is in de kinderopvang steeds meer aandacht voor vergroening van de speelruimte en voor gezond voedsel. In eetbaar groen komt dit samen en is het een extra avontuur dat de eigen oogst zelfs op tafel kan belanden, als kruidenthee, ‘snoepgoed’ of op brood.
Handleiding: groene en eetbare buitenruimte bij de kinderopvang
5. Hoe moet het met je schooltuin tijdens de vakantie?
Er zijn drie schoolvakanties die in het moestuinseizoen vallen: de meivakantie, de zomervakantie en de herfstvakantie. Maar wat doe je nou tijdens welke periode. Hieronder een handige handleiding om jou op weg te helpen.
Handleiding: Groenten en fruit telen op school. Hoe gaat dat tijdens de vakantie?
6. Financiering voor je schooltuin
Financiering voor je schooltuin. Starten met een schooltuin hoeft niet veel te kosten. Je hebt vooral een geschikt stukje grond nodig, en zaden. In het najaar kun je meedoen aan onze moestuinzadenactie. Vanuit Jong Leren Eten kan elke school of kinderopvang groentezaden en een bijbehorend lespakket aanvragen bij Natuur en Milieu Overijssel. De aanvraagperiode is jaarlijks meestal tussen half november en begin december. Hou daarvoor de berichten op www.nmeoverijssel.nl in de gaten.
Afhankelijk van hoe groot je het moestuinprogramma maakt heb je ook budget nodig voor materialen zoals schepjes en gieters en educatieve materialen, en eventueel voor professionele begeleiding.
We hebben een overzicht gemaakt van financieringsmogelijkheden voor groene schoolpleinen. Veel van deze regelingen en subsidies zijn ook bruikbaar voor het starten van een moestuin, zie www.natuurvoorelkaar.nl
8. Ik weet niet super veel van moestuinieren. Wie kan mij helpen?
Zoek je hulp of advies voor het starten van een moestuin of het geven van moestuinlessen op jouw school? Deze moestuincoaches kunnen je verder helpen.
Heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem dan contact op met Hannelore Börger. Zij helpt je graag verder!
Hannelore Börger
(038) 425 0977
H.borger@natuurenmilieuoverijssel.nl
9. Waar kan ik de Schooltuinfilm vinden?
Kijk met je team of met je klas de schooltuinfilm ‘een jaar rond met je handen in de grond’. Deze film laat je kijken door de ogen van een groep kinderen, die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Bekijk het zaaien, groeien, oogsten, bereiden, eten en verzorgen van de grond samen met de leerlingen of zet hem in ter promotie van jouw schooltuinproject. Vraag hier de film gratis aan via de website van Alliantie Schooltuinen .
10. Hoe stimuleer en organiseer je schooltuinieren in jouw gemeente?
In de schooltuin groeit een gezonde en natuurbewuste generatie op. De schooltuin biedt een omgeving voor natuur- en duurzaamheidsonderwijs in de praktijk. De schooltuin speelt een belangrijke rol bij groeiende uitdagingen op het gebied van voedsel en gezondheid, klimaat, biodiversiteit en samenleven.
Meer weten over schooltuinieren in jouw gemeente?
Wil je 1 op 1 of in een persoonlijk gesprek meer weten over stimuleren van schooltuinieren in jouw gemeente? Neem dan contact op met Hannelore Börger. Zij helpt je graag!
Hannelore Börger,
(038) 425 0977
H.borger@natuurenmilieuoverijssel.nl
7. Ik zoek leuke social media over moestuinieren op school
Dit zijn wat tips voor kanalen:
Terug naar boven